Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Żeberka duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wieprzowe żeberka w prostej marynacie.

Żeberka duszone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka duszone

 

  • 4 porcje żeberek wieprzowych
  • 5 łyżek oleju
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do steku gruboziarnistej
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone
Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i obie przyprawy, dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć żeberka (1-2 kostki na porcję). Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso razem z marynatą przełożyć na rozgrzany tłuszcz, oprószyć solą i mocno zrumienić z każdej strony. Do zrumienionego mięsa wlać wodę (tyle, żeby woda przykryła mięso). Mięso przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Jak mięso zrobi się miękki, odparować resztę wody i ponownie je zrumienić.
Żeberka duszone
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Żeberka duszone
Wieprzowe żeberka dokładnie pokryte marynatą.
Żeberka duszone
Zamarynowane mięso rumienione na oleju.
Żeberka duszone
Zrumienione żeberka wieprzowe zalane wodą.