kusza23

kusza23

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Żeberka duszone z cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniały obiad dla gości i nie tylko, najlepiej smakuje z kluseczkami śląskimi, lub też a frytkami i surówką .

Żeberka duszone z cebulką

Składniki:

Żeberka duszone z cebulką

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 30 dkg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • delikat do mięs
  • mielona papryka ostra

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone z cebulką
Myjemy, osuszamy i kroimy żeberka w paski. W oddzielnym naczyniu przygotywujemy zalewę z oleju, musztardy, duszonego czosnku i przypraw. Mięso moczymy w zalewie i odkładamy na kilka godzin w zimne miejsce. Następnie na patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor i wkładamy do garnka podlewając niezbyt dużą ilością wody. Dusimy do uzyskania miękkości, czyli ok. 45. min. W tym czasie na patelni smażymy pokrojoną w talarki cebulę. Uduszone mięso przykrywamy warstwą celuli.