jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Żeberka nadziewane szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To niecodzienne połączenie mięsnych, wieprzowych żeberek i bardzo dietetycznych szparagów. Choć w sumie nie jest daniem dietetycznym warto spróbować, bo bardzo smaczne!

Żeberka nadziewane szparagami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka nadziewane szparagami

 

  • 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • 1 pęczek szparagów
  • sos sojowy do skropienia
  • sól, cukier i pieprz czarny do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 2 ostre papryczki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • rukola do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka nadziewane szparagami
Obieramy i gotujemy szparagi al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Mięso kroimy w kawałki, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na 15 minut. Na łyżce masła przesmażamy żeberka na rumiano ze wszystkich stron. Podlewamy winem, dodajemy posiekany czosnek, papryczki, oprószamy pieprzem i tymiankiem oraz solą do smaku, po czym dusimy do miękkości (podlewając niewielką ilością wody). Gdy kości z żeberek można będzie łatwo wyjąć wkładamy w ich miejsce szparagi. Umieszczamy mięso w sosie i dusimy jeszcze 5 minut na bardzo małym ogniu. Podajemy mięso udekorowane rukolą.
Żeberka nadziewane szparagami
Obieramy i gotujemy szparagi al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Żeberka nadziewane szparagami
Gdy kości z żeberek można będzie łatwo wyjąć wkładamy w ich miejsce szparagi.