AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Żeberka pieczone w coli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczne i kruche żeberka upieczone w coli z dodatkiem przypraw.

Żeberka pieczone w coli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żeberka pieczone w coli

 

  • 1 kg żeberek
  • 2 szklanki coli
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 3-4 łyżki oleju.

 

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w coli
Żeberka pokroić na kawałki, następnie namoczyć w wodzie i wypłukać. Z oleju i przypraw przyrządzić zalewę, powstałą papką nasmarować dokładnie żeberka ( gdyby była zbyt gęsta- można dolać jeszcze trochę oleju ), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wlać do żeberek colę i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na parę minut. Żeberka fajnie się zrumienią i będą bardzo mięciutkie i aromatyczne. Można je podawać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką- najlepiej z kapusty ( białej, czerwonej albo kiszonej ). SMACZNEGO :)
Żeberka pieczone w coli
Z oleju i przypraw robimy zalewę, którą smarujemy żeberka.
Żeberka pieczone w coli
Po wyjęciu z lodówki żeberka zalewamy 2 szklankami coli.
Żeberka pieczone w coli
Pieczemy około 1,5 godziny, aż się ładnie zrumienią.