malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Żeberka w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie żeberka są bardzo soczyste i dzięki izolacji kapusty nie wysychają. Moja rodzina bardzo je lubi a szczególnie też tę upieczoną kapustkę która jest niesamowicie smaczna.

Żeberka w kapuście

Składniki:

Żeberka w kapuście

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • cebule,
  • kilka liści kapusty białej,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka miodu,
  • łyżka musztardy
  • łyżka octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście
Żeberka moczymy w marynacie z papryki słodkiej, przeciśniętego czosnku, miodu, musztardy, octu, soli, pieprzu przez godzinę, następnie obsmażamy. Liście parzymy następnie zawijamy w nie żeberka i układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy cząstki cebuli, zalewamy bulionem i pieczemy godzinę w temp. 160 stopni i pod przykryciem.