Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Żeberka w ketchupie 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieczone żeberka wieprzowe z ketchupem i sosem sambal oelek.

Żeberka w ketchupie 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w ketchupie 3

 

  • 4 porcje żeberek wieprzowych
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Żeberka w ketchupie 3
Ketchup przełożyć do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sambal oelek, przyprawę do mięs i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Wieprzowe żeberka (każda porcja po 1 - 2 kostki) dokładnie pokryć ketchupową marynatą. Mięso razem z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia. Torebkę zamknąć. Mięso w marynacie odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie torebkę z zamarynowanym mięsem ułożyć w naczyniu do zapiekania. Żeberka piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny.
Żeberka w ketchupie 3
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Żeberka w ketchupie 3
Wieprzowe żeberka dokładnie pokryte marynatą.
Żeberka w ketchupie 3
Mięso razem z marynatą przełożone do torebki do pieczenia.
Żeberka w ketchupie 3
Zamarynowane mięso w torebce do pieczenia ułożone w naczyniu do zapiekania.