anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Żeberka w miodowej marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Skarmelizowany w czasie pieczenia miód sprawia, że zwykłe żeberka mają wspaniały niecodzienny smak.

Żeberka w miodowej marynacie

Składniki:

Żeberka w miodowej marynacie

 

  • żeberka - 1 kg
  • cebula - 1 szt.
  • MARYNATA:
  • płynny miód wielokwiatowy - 4 łyżki
  • czosnek przeciśnięty przez praskę - 5 ząbków
  • oliwa - 3 łyżki
  • musztarda - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • ciemny sos sojowy - 1 łyżka
  • pieprz kajeński - 1 łyżeczka
  • sól - ½ łyżeczki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w miodowej marynacie
Wszystkie składniki marynaty umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone żeberka posmaruj przygotowaną marynatą i odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na noc. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60-80 minut. W czasie pieczenia obróć 2-3 razy mięso na druga stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodaj pokrojoną w ósemki cebulę i piecz, aż mięso będzie miękkie.