gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Żeberka w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znalazłam ten przepis w starych przepisach,które przepisywałam z różnych źródeł mając naście lat,noi chyba od tego zaczęła się moja pasja:)

Żeberka w sosie cebulowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka w sosie cebulowym

 

  • 5sporych żeberek wieprzowych
  • 3duże cebule

 

  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżeczka sosu pieczeniowego z torebki WINIARY

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie cebulowym
Na dzień wcześniej żeberka wstawiamy do miski,skrapiamy oliwą,posypujemy solą pieprzem i tymiankiem.Zakrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki.Powinno się marynować od 8 do 24 godzin.Cebulę obieramy i kroimy drobniutką kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy sporo oliwy(może też być olej ale na oliwie zdrowiej)Wkładamy nasze żeberka i smażymy na złoty kolor,następnie dodajemy cebulę i smażymy dalej po jakimś czasie tak by cebula się nie spaliła podlewamy wodą.Żeberka mają się tak dusić około 2 godziny(tak by mięso od kości swobodnie odchodziło)ale trzeba często podlewać je wodą.Pod koniec dodać sos pieczeniowy rozrobiony z wodą.A na koniec przyprawić wedle gusta.Moja koleżanka dodaje łyżeczkę musztardy,dobre ale mi bardziej odpowiada jednak oryginał .
Żeberka w sosie cebulowym
...na patelni,można opendzlować prosto z chlebkiem
Żeberka w sosie cebulowym
....albo podać z innymi dodatkami jak pieczone warzywa:)