Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Żeberka wieprzowe po sułtańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Naprawdę pyszne. Nowe spojrzenie na ten wydawałoby się prozaiczny surowiec.

Żeberka wieprzowe po sułtańsku

Składniki:

Żeberka wieprzowe po sułtańsku

 

 

  • 80 dag żeberek wieprzowych,
  • 15 dag rodzynków,
  • 100 ml madery lub innego półsłodkiego wina),
  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe po sułtańsku
Rodzynki umyć i osuszyć. Zalać winem. Moczyć ok. 30 min. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło z dodatkiem oliwy. Na tłuszczu tym obsmażyć z obu stron żeberka na złoto-brązowy kolor. Dodać namoczone rodzynki wraz z zalewą. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W miarę potrzeby podlać odrobiną wina.Podawać z frytkami.