Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żeberka wieprzowe w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso dzięki kapuście ma lekko kwaśny smak

Żeberka wieprzowe w kapuście

Składniki:

Żeberka wieprzowe w kapuście

 

  • 1 kg żeberka wieprzowe,
  • 1 szt kapusta biała,
  • 2 szt jabłko,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1 łyżeczka koperek siekany,
  • 2 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku ocet winny

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe w kapuście
Mięso pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić. Na pozostałym tłuszczu spod żeberek zrumienić posiekaną cebulę i przełożyć do mięsa. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać poszatkowana kapustę, gotować bez przykrycia około 10 minut. Następnie wsypać posiekany koperek, utarte na tarce o dużych otworach jabłko, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym.