Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Żeberka wieprzowe w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Żeberka w sosie własnym są smaczne i łatwe do przygotowania

Żeberka wieprzowe w sosie

Składniki:

Żeberka wieprzowe w sosie

 

  • 50 dag żeberek wieprzowych,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe w sosie
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Następnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem i odłożyć w chłodne miejsce na 3 godziny. Następnie zrumienić z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Podawać gorące razem z powstałym sosem z ziemniakami i surówką lub z czerwonymi buraczkami.