Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Żeberka z grilla w sosie meksykańskim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żeberka z grilla: W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek...

Żeberka z grilla w sosie meksykańskim

Składniki:

Żeberka z grilla w sosie meksykańskim

 

 

  • Zaprawa do żeberek z grilla::
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • ¾ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

 

  • Sos do żeberek z grilla:
  • 1/3 szklanki sosu z ananasa
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ¾ szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z grilla w sosie meksykańskim

Przed przystąpieniem do przyrządzania żeberek z grilla należy wymieszać dokładnie w miseczce wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie. Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić maką jeśli jest zbyt wodnisty). Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek.