Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Żeberka z piekarnika wg Buni :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

,,Ognistość " pikantnej marynaty do tych żeberek przełamałam słodyczą konfitury.

Żeberka z piekarnika wg Buni :

Składniki:

Żeberka z piekarnika wg Buni :

 

  • 1 kg żeberek ( chude paski )
  • 1 czubata łyżka konfitury z czarnej porzeczki ( lub mało słodkiego dżemu z porzeczki )
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 mini kostki czosnkowe Knorra
  • 30 dag cebuli ( dobrze użyć mieszanej- pół na pół biała i czerwona )

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z piekarnika wg Buni :
Żeberka pociąć na kawałki ( ja tnę tak by w każdym była tylko 1 kostka ). Zrobić pastę do nacierania z konfitury, ketchupu, oleju, rozkruszonych kostek czosnkowych i pieprzu. Natrzeć żeberka i na noc wstawić do lodówki .Ułożyć w naczyniu do zapiekania ( odejmując nadmiar marynaty jak trzeba ) i posypać pokrojoną drobno cebulą ) . Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika . Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 * C .Po wyjęciu wymieszać sos ( można go przetrzeć przez sito ) .Można przed podaniem na stół usunąć kostki - zależnie czy domownicy lubią obgryzanie czy nie - dla dzieci proponuję wyluzować kostki.