Sposób przygotowania:
Żeberka z sezamem na ostro
Dzielimy żeberka na kawałki, obtaczamy lekko w oleju, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami golden syroup'u (lub innego syropu cukrowego/ lejącego miodu) i posypujemy sezamem. Podpiekamy kawałki żeberek w 200 stopniach przez 20 minut na ruszcie w piecyku ( pod spód wstawiamy brytwankę aby nie zabrudzić piecyka). Potem zalać sosem i piec dalej 45 minut sprawdzając aby za bardzo się nie przypiekło ( można zakryć folią aluminiową jeśli za mocno będą się rumienić). Sos: Na oleju przesmażamy cebulę, na małym ogniu, aby nie nabrała brązowego koloru, ale zmiękła. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chili, paprykę i smażymy przez chwilkę. Dodajemy ocet, koncentrat, passatę i cukier, dokładnie wymieszać o gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Sos można wystudzić lub użyć gorącego.
marietta