Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Soczyste żeberka po diabelsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne żeberka z chili i sezamem na ostro.

Soczyste żeberka po diabelsku

Składniki:

Soczyste żeberka po diabelsku

 

  • Składniki:

 

  • żeberka wieprzowe - 800 g
  • czerwona papryka - 1 szt
  • marchew - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • imbir - 1 szczypta
  • czosnek - 5 ząbków
  • papryczka chili - 3 szt
  • sezam - 2 łyżki
  • bulion warzywny - 200 ml
  • miód - 3 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • ocet winny - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • szczypiorek - 1 pęczek

 

Sposób przygotowania:

Soczyste żeberka po diabelsku
Umyte żeberka osuszamy i kroimy na kawałki.Marynata: Bulion łączmy z miodem, olejem, sosem sojowym, octem winnym i płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej.Chili czyścimy z pestek i drobno siekamy.Czosnek przeciskamy przez praskę.Dodajemy do marynaty razem z imbirem. Dosypujemy sezam. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Żeberka zalewamy marynatą , zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.Dalej: Na patelni delikatnie! podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i startą na grubych oczkach marchew. Zamarynowane żeberka układamy w brytfance i polewamy marynatą. Dodajemy podsmażone warzywa. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok 45 minut. Co jakiś czas obracamy żeberka jednocześnie polewając powstałym sosem. Podajemy gorące razem z warzywami i posiekanym szczypiorkiem! Smacznego!