Anastazja324

Anastazja324

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Żeberka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa bardzo dobra. Składniki świetnie kontrastują ze sobą. Danie idealne dla osób, które lubią dobrze zjeść. POLECAM :)

Żeberka z warzywami

Składniki:

Żeberka z warzywami

 

  • 4 łyżki miodu,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy,
  • 2 kg wieprzowych żeberek,
  • 1 cebulka ze szczypiorem,
  • 400 g kolorowej papryki,
  • 75 g masła,
  • 1 łyżeczka anyżu,
  • pieprz,
  • sól;

Sposób przygotowania:

Żeberka z warzywami
1. Miód wymieszać z pieprzem kajeńskim, sosem sojowymi octem. Następnie dodać gorczycę wymieszaną z 1 łyżką wody. 2.Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki, polać marynatą i odstawić na ok. 5 godzin. 3. Cebulkę oczyścić i posiekać. Papryki przepołowić, po usunięciu gniazd nasiennych umyć i pokroić w kostkę. Grill rozgrzać. 4.Masło roztopić, dodać anyż, cebulkę i paprykę, warzywa dusić ok. 5min., stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce. 5. Żeberka wyjąć z marynaty , osączyć i piec na grillu 20-25 minut . W trakcie pieczenia mięso kilka razy obrócić i smarować marynatą. Gorące żeberka podawać z warzywami podgrzanymi w piekarniku lub na grillu.