Sposób przygotowania:
Zebra
Ciast jak w przepisie Babka Jogurtowa czyli:
Najważniejszą rzeczą jest KUBEK po jogurcie! To nim wszystko odmierzamy. Do miski wrzucamy jogurt naturalny a kubka używamy jako miarki do pozostałych produktów. Tak więc wsypujemy: 3 kubki mąki, 1,5 kubka cukru, 1 kubek oleju i jajka. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli do smaku. Dodojamy cukier waniliowy lub dowolny aromat (osobiście najbardziej lubię migdałowy). NIE DAJEMY KAKAO!! Wszystko razem mieszamy lub miksujemy (ok 5min).
Kiedy ciasto jest gładkie i wszystkie składniki się połączyły odlewamy połowę do innej miski i do jednej z nich dodajemy kakao( dodawać wg smaku ważne żeby ciasto miało intensywny ciemny kolor). W ten sposób mamy dwa ciasta: ciemne i jasne. Do tego ciasta najlepsza jest tortownica!
Ciasto wlewamy po troszku na przemian tzn. wlewamy odrobine jasnego na środek wysmarowanej tortownicy i w środek tego wlewamy ciemne i znowu w środek jasne. Tak powstają oczka jasne i ciemne jedno w drugim. Robimy tak aż do skończenia się ciasta. Pieczemy w 180stopniach przez ok 45-55 min.
Po upieczeniu i przekrojeniu na cieście powinno byc widać paski jak na zebrze :)
Smacznego
Najważniejszą rzeczą jest KUBEK po jogurcie! To nim wszystko odmierzamy. Do miski wrzucamy jogurt naturalny a kubka używamy jako miarki do pozostałych produktów. Tak więc wsypujemy: 3 kubki mąki, 1,5 kubka cukru, 1 kubek oleju i jajka. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli do smaku. Dodojamy cukier waniliowy lub dowolny aromat (osobiście najbardziej lubię migdałowy). NIE DAJEMY KAKAO!! Wszystko razem mieszamy lub miksujemy (ok 5min).
Kiedy ciasto jest gładkie i wszystkie składniki się połączyły odlewamy połowę do innej miski i do jednej z nich dodajemy kakao( dodawać wg smaku ważne żeby ciasto miało intensywny ciemny kolor). W ten sposób mamy dwa ciasta: ciemne i jasne. Do tego ciasta najlepsza jest tortownica!
Ciasto wlewamy po troszku na przemian tzn. wlewamy odrobine jasnego na środek wysmarowanej tortownicy i w środek tego wlewamy ciemne i znowu w środek jasne. Tak powstają oczka jasne i ciemne jedno w drugim. Robimy tak aż do skończenia się ciasta. Pieczemy w 180stopniach przez ok 45-55 min.
Po upieczeniu i przekrojeniu na cieście powinno byc widać paski jak na zebrze :)
Smacznego