Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Zebra budyniowo - krówkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne ciasto do kawy lub herbatki na różne okoliczności. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z internetu.

Zebra budyniowo - krówkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zebra budyniowo - krówkowa

Ciasto

  • jajka - 5 szt
  • olej - 1 szkl
  • woda gazowana - 1 szkl
  • kakao - 2 łyżki
  • mąka 2,5 szkl
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki

Masa budyniowa :

Dodatkowo :

  • masa krówkowa - 1 puszka
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Zebra budyniowo - krówkowa
Ciasto : Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką.

Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian, raz ciemne , raz jasne. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.50 minut, tzw do suchego patyczka, ostudzić. Ciasto przekroić na połowę.

Masa budyniowa : Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować.

Do miski wybić jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy.

Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta.

Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej
Zebra budyniowo - krówkowa
Przełożone ciasto zostało prtzełożone masą budyniową i masą krówkową oraz polane polewą czekoladową

Tagi:

dynia