WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1566]

Zebra na białkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, wilgotne ciasto bialo- czarne zrobione jedynie na białkach, bez dodatku żółtek. Polane polewą stanowi pyszny deser.

Zebra na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra na białkach

 

  • 8 białek
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka + 3 łyżki
  • Szczypta soli

 

  • Polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Zebra na białkach

ETAP 1:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypać cukier waniliowy i kryształ i miksować aż piana będzie lśniąca. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do piany. Wymieszać.

Wlać olej i wymieszać. Wlać szklankę mleka i również wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki mleka i wymieszać.

Tortownicę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wlewać po łyżce jasnego i ciemnego ciasta.

Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia. Gotową polewą polać ciasto.

Zebra na białkach
Zebra polana polewą i posypana wiórkami kokosowymi
Zebra na białkach
Zebra po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Zebra na białkach
Zebra na białkach przygotowana do pieczenia.
Zebra na białkach
Ciasto rozdzielone na dwie połowy w dwóch miskach