reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Owocowa zebra

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo, ale to bardzo lubię ciasta z dodatkiem oleju- są wilgotne i świeże dłużej niż biszkopty czy ucierane ciasta, dlatego często gdy mam ochotę na takie ciasto to sięgam po zebrę.

Owocowa zebra

Składniki:

Owocowa zebra

 

  • Ciasto
  • 5 jaj
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Owocowa zebra

ciasto

Owocowa zebra :)
ciasto wylewamy na przemian, od ilości będzie zależało jak będzie wyglądało po przekrojeniu

Całe jaja ucieramy z cukrem tak długo, aż masa zgęstnieje a cukier się rozpuścić.
Dodajemy stopniowo i na przemian przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, olej i wodę.

Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Na blachę wysmarowaną masłem wylewamy na przemian ciasto jasne i ciemne.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem - suchy oznacza że ciasto jest upieczone.
Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

mus owocowy

Owocowa zebra :)
im drobniej pokroimy owoce tym łatwiej bedzie je zmiksować

Obrany i umyty rabarbar kroimy dość drobno, potem będzie łatwiej blendować, dodajemy 1/4 szklanki wody i gotujemy, aż rabarbar zacznie się rozpadać.

do rabarbaru dodajemy umyte i odsączone z wody, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i gotujemy razem przez 5 minut, nie zapominamy o mieszaniu :)

Wszystko blendujemy na gładką masę.

Żółtka, 1/4 szklanki wody i obie mąki dokładnie rozrabiamy, pilnujemy żeby nie było grudek i wlewamy do gotującego się musu- ponownie zagotowujemy.

Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i mieszamy kilka minut, żeby żelatyna się rozpuściła, a mus lekko przestygł.

Ciepły mus wylewamy na dolny blat.

Od razu przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do wystygnięcia.

masa śmietanowa

Owocowa zebra :)
galaretkę wlewamy cienkim strumieniem ciągle ubijając śmietanę

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec cienkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę.

Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.


Smacznego :)