Sposób przygotowania:
Owocowa zebraciasto

Całe jaja ucieramy z cukrem tak długo, aż masa zgęstnieje a cukier się rozpuścić.
Dodajemy stopniowo i na przemian przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, olej i wodę.
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Na blachę wysmarowaną masłem wylewamy na przemian ciasto jasne i ciemne.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem - suchy oznacza że ciasto jest upieczone.
Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
mus owocowy

Obrany i umyty rabarbar kroimy dość drobno, potem będzie łatwiej blendować, dodajemy 1/4 szklanki wody i gotujemy, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
do rabarbaru dodajemy umyte i odsączone z wody, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i gotujemy razem przez 5 minut, nie zapominamy o mieszaniu :)
Wszystko blendujemy na gładką masę.
Żółtka, 1/4 szklanki wody i obie mąki dokładnie rozrabiamy, pilnujemy żeby nie było grudek i wlewamy do gotującego się musu- ponownie zagotowujemy.
Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i mieszamy kilka minut, żeby żelatyna się rozpuściła, a mus lekko przestygł.
Ciepły mus wylewamy na dolny blat.
Od razu przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do wystygnięcia.
masa śmietanowa

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec cienkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę.
Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego :)
SylaUla
reanja
dziękuje i polecam:)