Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zebra pisanka wielkanocna z kawą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto, jak każde, ale zrobione w foremce w kształcie pisanki

Zebra pisanka wielkanocna z kawą

Składniki:

Zebra pisanka wielkanocna z kawą

 

  • mąka tortowa 500 g
  • jaja 5 szt
  • cukier 1,5 szkl
  • biała oranżada 250 ml
  • olej 250 ml
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • kawa prawdziwa - rozpuszczalna 1,5 - 2 łyżek
  • orzechy laskowe - (niekoniecznie) 3 łyżki
  • lub mąka 2 łyżki

 

  • dekoracja

 

  • pokruszone orzechy
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Zebra pisanka wielkanocna z kawą
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie ciągle miksując zmniejszyć obroty i dodawać na przemian 2 łyżki gazowanego napoju i 2 łyżki oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, aby ją lepiej spulchnić- napowietrzyć przesiewamy ją przez sitko - nawet 2 - 3 razy i wsypujemy do masy cukrowo-jajecznej zmieszanej z olejem i gazowanym napojem. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (w dwóch naczyniach). Do jednej części wsypujemy kawę, a do drugiej mielone orzechy lub (jeśli nie mamy orzechów lub nie chcemy orzechów ) dodajemy 2 łyżki mąki. Nakładamy ciasto do foremki w kształcie pisanki na środek foremki - po 2 łyżki - najpierw 2 łyżki białego ciasta, na nie w środek nakładamy 2 łyżki kawowe ciasto i tak do wyczerpania ciasta, pamiętając, by ciasto nakładać ciągle na środek formy. Pieczemy 50 - 60 min. W temperaturze 180 stopni c. Po upieczeniu i wyjęciu z foremki dekorujemy wg uznania, ale jeśli to ma być zebra wielkanocna to ozdabiamy ją motywem wielkanocnym. Ci, którzy mają sporą inwencję twórczą lub posiadają kolorowe lukry nie sprawi trudności udekorowanie ciasta na kolorowo, jak prawdziwą pisankę lub kraszankę.