Sposób przygotowania:
Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami1.

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową oraz mąkę tortową i wymieszać łyżką.
2.

Dosypać słonecznik łuskany, pistacje, ziarna amarantusa i dodać pokrojone suszone morele, znowu wymieszać.
3.

Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.
4.

Wlać miód spadziowy, wymieszać łyżką drewnianą.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.

Na końcu wlać maślankę wymieszaną z wodą.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !