Sposób przygotowania:
Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami1.
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową oraz mąkę tortową i wymieszać łyżką.
2.
Dosypać słonecznik łuskany, pistacje, ziarna amarantusa i dodać pokrojone suszone morele, znowu wymieszać.
3.
Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.
4.
Wlać miód spadziowy, wymieszać łyżką drewnianą.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Na końcu wlać maślankę wymieszaną z wodą.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !