cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Zielona papryka na sposób chiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

na sposób chinski

Zielona papryka na sposób chiński

Składniki:

Zielona papryka na sposób chiński

 

  • 500 g zielonej papryki,
  • 150-200 g schabu wieprzowego bez kości,
  • sos sojowy,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej,
  • natka pietruszki.
  • Sos:
  • 2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
  • sól,
  • cukier,
  • natka pietruszki.

 

Sposób przygotowania:

Zielona papryka na sposób chiński

Mięso
pokroić w cieniutkie paseczki. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić wodą.
Dodać sos sojowy i posiekaną natkę pietruszki. Włożyć mięso, odstawić na co
najmniej 1 godzinę do marynowania. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić  w paski. Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Olej rozgrzać na patelni. Krótko obsmażyć mięso (trzymać na ogniu około 30
sekund).  Mięso wyjąć, wrzucić na olej
paprykę. Również krótko obsmażyć. Dodać mięso, wlać sos, dusić  kilka minut.