Sposób przygotowania:
Zielona rolada wg Reni
Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody na sicie, podsmażyć na patelni z masłem i z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Następnie odstawić do przestygnięcia. Gdy szpinak ostygnie, dodać do niego żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie (!) wymieszać. Wylać masę (jest dość rzadka) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 30 cm x 40cm) i piec 15 minut w temperaturze 190°C.
Upieczony i przestygnięty (!) blat szpinakowy położyć "do góry nogami" na folii spożywczej tak, aby spód wraz z papierem, na którym całość się piekła, znalazł się na górze. Następnie ostrożnie usunąć papier.
Blat posmarować równomiernie serkiem naturalnym. Na serku ułożyć cieniutko pokrojone plastry wędzonego łososia (szczelnie pokrywając serek). Następnie zwinąć tak jak roladę, wzdłuż dłuższego boku i ściśle okręcić ją folią spożywczą.
Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Upieczony i przestygnięty (!) blat szpinakowy położyć "do góry nogami" na folii spożywczej tak, aby spód wraz z papierem, na którym całość się piekła, znalazł się na górze. Następnie ostrożnie usunąć papier.
Blat posmarować równomiernie serkiem naturalnym. Na serku ułożyć cieniutko pokrojone plastry wędzonego łososia (szczelnie pokrywając serek). Następnie zwinąć tak jak roladę, wzdłuż dłuższego boku i ściśle okręcić ją folią spożywczą.
Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Magdalena88
Holly