Sposób przygotowania:
ROLADA SZPINAKOWO ŁOSOSIOWA/BEZGLUTENOWA.
Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy szpinak, który w ten sposób (mieszając aby się nie przypalił) odparowujemy. Staramy się uzyskać jak najgęstszą konsystencję. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku (pieprz czarny i vegeta). Gdy zielona papka utraci odpowiednią ilość wody studzimy ją, a następnie mieszamy z 3 żółtkami. Następnie ubijamy sztywną pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy ją z przygotowanym szpinakiem. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy nasze dzieło i wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, góra-dół z termoobiegiem. Szpinakowy biszkopt studzimy a następnie delikatnie ściągamy z papieru, aby łatwiej nam było później zawinąć. Smarujemy serkiem (do którego możemy dodać to na co mamy ochotę - czosnek, papryka, szczypiorek, posiekane zioła, przyprawy). Na serowej warstewce układamy łososia, na którego możemy położyć pokrojoną mozzarellę. Całość zawijamy dość "ciasno". Roladę owijamy w folię lub w papier i wkładamy do lodówki! Teraz już możemy kroić i rozkoszować się smakiem!