SUPERPRZEPIS

Zielona tarta

  • 7
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Zielona tarta Więcej zdjęć (5)

Kolorowa, słodka tarta idealna na dziecięce przyjęcie - w sam raz również na deser dla dorosłych.

Składniki:

Zielona tarta

 

  • 200g czekoladowych herbatników, ale takich bez polewy czekoladowej
  • 40g masła
  • 50g czekolady deserowej
  • 175g białych pianek cukrowych
  • 50g białej czekolady
  • 100ml mleka
  • 400g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • Trochę zielonego barwnika spożywczego
  • 50g czerwonych porzeczek
  • ½ paczki agrestowej galaretki

Sposób przygotowania:

Zielona tarta
Najpierw przygotowałam galaretkę wg wskazówek naopakowaniu, użyłam jednak nieco mniej wody, na pół paczki trzeba było wziąć 250ml, ja wlałam 230 ml. Ostudzoną galaretkę przelałam do małych silikonowych,natłuszczonych foremek, ale nie jest to konieczne, można po prostu już gotowągalaretkę pokroić w kostkę. U mnie wyszły małe łosie, ale kształt galaretek jestdowolny. Herbatniki dokładnie pokruszyłam za pomocą rozdrabniacza. Dodałam roztopione masłoz czekoladą deserową i dokładnie wymieszałam. Powstałą masą wyłożyłam spód ibrzegi formy do pieczenia tarty, dokładnie dociskając ciasto palcami. Naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żebyspód stwardniał. Do rondelka wsypałam białe pianki (chodzi o to, żeby kolor pianek nie zmienił koloru masy), dorzuciłam połamaną na cząstki białączekoladę i wlałam mleko. Podgrzewałam na wolnym ogniu, ale jak tylko mleko zaczęłodelikatnie się gotować- natychmiast zdejęłam rondelek z palnika i cały czasmieszając czekałam, aż w ciepłym mleku roztopią się wszystkie pianki wraz zczekoladą. Zbyt długie podgrzewanie może spowodować przypalenie sięcukru. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubłam mikserem na pianę, cały czasubijając dolewałam całkowicie ostudzoną(!) masę piankową.Na sam koniec dodałamodrobinę zielonego barwnika. Masę przełożyłam na schłodzony spód i wstawiłam dolodówki na noc, ale wystaczy ok 6 godzin.Gdy masa całkowicie stężała ułożyłam na wierzchugalaretki i umyte, osuszone porzeczki.
Zielona tarta
Masy piankowej nie można podgrzewać zbyt długo, bo może się przypalić, a wtedy trzeba będzie zacząć od poczatku
Zielona tarta
Masa wykładana na spód będzie dość rzadka, ale w lodówce zgęstnieje
Zielona tarta
Tarta jest bardzo slodka, dlatego cierpkie porzeczki pasują idealnie
Zielona tarta
Każde dziecko chętnie zje kawałek takiej tarty na podwieczorek