Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Zielone śledzie w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To tradycyjna potrawa postna, można ją przygotować wcześniej i przechować w słoiku kilka dni.

Zielone śledzie w zalewie octowej

Składniki:

Zielone śledzie w zalewie octowej

 

  • 1 kg filetów z zielonych sledzi (lub rybnych: mintaj, morszczuk, dorsz)
  • 2 jajka;
  • 5 łyżki mąki;
  • 2 szklanki bułki tartej
  • Sól, pieprz, olej do smażenia;
  • Zalewa:
  • 1 l wody;
  • 1 szklanka octu;
  • 2 – 3 łyżki cukru;
  • 1 płaska łyżka soli;
  • Kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, liść laurowy.

 

Sposób przygotowania:

Zielone śledzie w zalewie octowej
Filety opłukać, w miarę potrzeby pokroić na mniejsze części, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Potem panierować filety w mące, jajku i bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i smażyć filety na złoty kolor. Na zalewę zagotować wodę, dodać cukier, sól, przyprawy i ocet. Chwilę gotować. Doprawić zalewę do smaku i zalać nią ułożone w naczyniu upieczone filety. Ostudzić. Podawać na obiad lub kolację z ziemniakami lub pieczywem.