Sposób przygotowania:
Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki
Ryże łączymy ze sobą i płuczemy. Zalewamy wodą i po kilkunastu minutach wodę wymieniamy. Tak przygotowany ryż przekładamy do garnka w którym będziemy go gotować. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła ryż. Gdy zacznie się gotować garnek przykrywamy i już pod przykryciem gotujemy około 17 minut. Ugotowany ryż studzimy. Do octu ryżowego dodajemy sól oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy. Następnie zalewę studzimy. Zimną zalewą polewamy ryż. Mieszamy i czekamy, aż ryż wypije zalewę. Ogórka i kalarepę obieramy. Z ogórka wykrajamy gniazda nasienne. Oba warzywa kroimy w słupki. Bryndzę łączymy z wasabi. Intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polędwicę z miecznika grubości 2 cm kroję w paski. Na połowie nori ułożonym matową stroną do góry kładę ryż. Smaruję go pastą powstałą z wymieszanej bryndzy i wasabi. Następnie przez środek układam listek sałaty i kładę pasek z ogórka. Dokładam jeszcze paski kalarepy oraz surowej ryby. Tak przygotowane płaty nori zwijam dociskając równomiernie roladkę. Każdą roladkę kroję na 6 równych kawałków. Sushi maczamy w sosie sojowym i przegryzamy marynowanym imbirem. Smacznego.