SUPERPRZEPIS

Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki Więcej zdjęć (5)

sushi z dodatkiem warzyw zielonych sałaty oraz kalarepy

Składniki:

Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki

 

  • ocet ryżowy 100ml
  • sól 1,5 łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • ryż do sushi 300g
  • ryż biały 100g
  • polędwica z miecznika 20 dag
  • kalarepa 1
  • ogórek 1
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • bryndza
  • wasabi
  • nori 6 płatów
  • sałata liście kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki
Ryże łączymy ze sobą i płuczemy. Zalewamy wodą i po kilkunastu minutach wodę wymieniamy. Tak przygotowany ryż przekładamy do garnka w którym będziemy go gotować. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła ryż. Gdy zacznie się gotować garnek przykrywamy i już pod przykryciem gotujemy około 17 minut. Ugotowany ryż studzimy. Do octu ryżowego dodajemy sól oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy. Następnie zalewę studzimy. Zimną zalewą polewamy ryż. Mieszamy i czekamy, aż ryż wypije zalewę. Ogórka i kalarepę obieramy. Z ogórka wykrajamy gniazda nasienne. Oba warzywa kroimy w słupki. Bryndzę łączymy z wasabi. Intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polędwicę z miecznika grubości 2 cm kroję w paski. Na połowie nori ułożonym matową stroną do góry kładę ryż. Smaruję go pastą powstałą z wymieszanej bryndzy i wasabi. Następnie przez środek układam listek sałaty i kładę pasek z ogórka. Dokładam jeszcze paski kalarepy oraz surowej ryby. Tak przygotowane płaty nori zwijam dociskając równomiernie roladkę. Każdą roladkę kroję na 6 równych kawałków. Sushi maczamy w sosie sojowym i przegryzamy marynowanym imbirem. Smacznego.
Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki
Ugotowany ryż polewamy zalewą i studzimy
Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki
Wasabi mieszamy z serem bryndzą aby powstała pasta
Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki
Przygotowane składniki układamy kolejno na płatach nori
Zielone sushi maki z bryndzą i mieczniki
Zrolowane nori kroimy na 6 równych części

Tagi:

ryż sosy sałata