Sposób przygotowania:
Zielono - biała babka
Miękkie masło utrzeć z cukrem, a gdy z masła i z cukru powstanie jednolita jaśniejsza masa dodać do misy miksera jajka i śmietanę i dalej wszystko razem ucierać mikserem. Do wszystkich zmiksowanych składników przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać je do masy delikatnie za pomocą łyżki.
Tak powstałe surowe jeszcze ciasto podzielić na dwie części (większą – 2/3 całości i mniejszą – 1/3 całości) i do mniejszej części dodać cukier waniliowy i kilka kropli aromatu waniliowego, a do większej części dodać zielony barwnik. Obie części po dodaniu do nich dodatkowych składników wymieszać.
Formę do pieczenia babki natłuścić smarując ją masłem oraz obsypać bułką tartą. Wlewać na przemian do formy trochę zielonego ciasta, a trochę jasnego, waniliowego ciasta do wykończenia obu części. Przelane do formy surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę.
Upieczone i ostygnięte ciasto wyjąć z formy i obsypać je cukrem pudrem.
Tak powstałe surowe jeszcze ciasto podzielić na dwie części (większą – 2/3 całości i mniejszą – 1/3 całości) i do mniejszej części dodać cukier waniliowy i kilka kropli aromatu waniliowego, a do większej części dodać zielony barwnik. Obie części po dodaniu do nich dodatkowych składników wymieszać.
Formę do pieczenia babki natłuścić smarując ją masłem oraz obsypać bułką tartą. Wlewać na przemian do formy trochę zielonego ciasta, a trochę jasnego, waniliowego ciasta do wykończenia obu części. Przelane do formy surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę.
Upieczone i ostygnięte ciasto wyjąć z formy i obsypać je cukrem pudrem.