Sposób przygotowania:
Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Umytego i osuszonego pora pokroić w cienkie pół plasterki. Warzywa przełożyć do garnka, dodać listek laurowy i łyżeczkę soli. Zalać 2 szklankami wody i zagotować. Od momentu zagotowania gotować przez 5 minut. Po tym czasie wsypać do zupy groszek i wlać około litra zimnej wody. Ponownie zagotować. Gotować do momentu,aż groszek będzie miękki. W chochli wywaru z zupy rozprowadzić śmietanę dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Wyjąć listek laurowy. Zupę przecedzić przez sito (wywar zachować!). Warzywa wrzucić do blendera i zmiksować na papkę. Do garnka z wywarem włożyć zmiksowane warzywa i dokładnie wymieszać. Grzanki: Piekarnik nagrzać do 200 st. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na malutkich oczkach. Czosnek utrzeć z masłem za pomocą widelca. Foremką do wycinania ciastek wyciąć w kromce chleba kształt, ale nie jest to konieczne można chlebek przekroić na pół i też będzie dobrze:). Chlebek posmarować przygotowanym masłem, posypać tartym serem i zapiekać około 5-6 minut w nagrzanym piekarniku. Zupę podgrzać, wlać na talerz posypać posiekaną natkę i ułożyć grzanki. Smacznego!
2milutka
monikaT83
marietta