monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Piękna kolorystycznie zupka, a do tego smaczna i sycąca,zapraszam:)

Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami

 

  • 3 szklanki mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6-7 cm pora
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Grzanki:
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2g startego sera żółtego
  • Dodatkowo:
  • blender
  • łyżka posiekanej natki
  • foremka do wycinania (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Umytego i osuszonego pora pokroić w cienkie pół plasterki. Warzywa przełożyć do garnka, dodać listek laurowy i łyżeczkę soli. Zalać 2 szklankami wody i zagotować. Od momentu zagotowania gotować przez 5 minut. Po tym czasie wsypać do zupy groszek i wlać około litra zimnej wody. Ponownie zagotować. Gotować do momentu,aż groszek będzie miękki. W chochli wywaru z zupy rozprowadzić śmietanę dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Wyjąć listek laurowy. Zupę przecedzić przez sito (wywar zachować!). Warzywa wrzucić do blendera i zmiksować na papkę. Do garnka z wywarem włożyć zmiksowane warzywa i dokładnie wymieszać. Grzanki: Piekarnik nagrzać do 200 st. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na malutkich oczkach. Czosnek utrzeć z masłem za pomocą widelca. Foremką do wycinania ciastek wyciąć w kromce chleba kształt, ale nie jest to konieczne można chlebek przekroić na pół i też będzie dobrze:). Chlebek posmarować przygotowanym masłem, posypać tartym serem i zapiekać około 5-6 minut w nagrzanym piekarniku. Zupę podgrzać, wlać na talerz posypać posiekaną natkę i ułożyć grzanki. Smacznego!
Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami
Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce a pora pokroić w pół plasterki
Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami
warzywa przełożyć do garnka, dodać listek i zalać 2 szklankami wody, zagotować
Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami
Dodać cały groszek, wlać około litra wody i gotować aż groszek będzie miękki
Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami
Chleb posmarować masłem, posypac serem i zapiekac około 5- 6 min w 200 st

Tagi:

sery chleb ser