agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zielony elf

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kosmiczny biszkopt - poezja smaku i delikatność

Zielony elf

Składniki:

Zielony elf

 

  • jajka 5 szt
  • cukier 5 łyżek
  • mąka 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • budyń śmietankowy 3 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • galaretka agrestowa 4 szt
  • delicje 2 opak
  • sok zielony 1 litr
  • śmietana 30% 1/2 litra

Sposób przygotowania:

Zielony elf
Przygotować niezbędne składniki na biszkopt. Jajka sparzyć wrzącą wodą w celu zniwelowania bakterii. Następnie żółtka oddzielić od białek, białka ubić z cukrem, dodawać żółtka ciągle ubijając, dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie zamieszać łyżką. Upiec biszkopt w natłuszczonej formie w temp. 180- 190 stopni C, około 35- 40 minut. Na soku zielonym ugotować budynie. Delikatnie ostudzić i wylać na upieczony biszkopt. Rozrobić jedną galaretkę w 3/4 szklanki wody - odłożyć do przestudzenia. Ubić śmietankę, dodać przestudzoną galaretkę i dokładnie zamieszać całość. Rozłożyć na budyniu. Poukładać delicje. Rozrobić pozostałe galaretki według przepisu podanego na opakowaniu i lekko tężejącą wyłożyć na placku. Całość schłodzić w lodówce około 2 godzin w celu stężenia i schłodzenia.

Tagi:

jajko jajka