agatal

agatal

Kuchcik
[Przepisów: 4]

zielony makaron-szpinakowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zarobić ciasto makaronowe ze szpinakiem, ciasto rozwałkować i zostawić na 15 min, w tym czasie wykonać sos pomidorowy.

zielony makaron-szpinakowy

Składniki:

zielony makaron-szpinakowy

 

 

  • sos:
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • papryczka chili, lub w proszku
  • bazylia
  • sól
  • ząbek czosnku
  • łyżka parmezanu, lub innego twardego sera

Sposób przygotowania:

zielony makaron-szpinakowy
szpinak ugotować i wycisnąć(mrożony rozmrozić) pokroić drobno, zarobić ciasto makaronowe, w razie potrzeby dodać troszkę ciepłej wody, wyrabiać aż będzie elastyczne,ciasto rozwałkować cienko i zostawić na 15 min.W tym czasie możemy wykonać sos pomidorowy. Pomidory pokroić wrzucić na patelnie z oliwą,czosnkiem, papryczką, podgotować ok 5 min dodać sól do smaku(może być kostka warzywna, jak kto woli),przed podaniem dodać bazylie.
Rozwałkowane ciasto posypać mąką,i zwinąć w rulon ,kroić paski ok 0,5 cm .Gotować ok 3-5 min , w zależności od grubości ciasta. Podawać ciepłe z sosem pomidorowym i posypane parmezanem. Smacznego