Sposób przygotowania:
Zapiekanka pomidorowa
Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. wysuszony szpinak podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Gdy woda (sok) ze szpinaku odparuje dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odrobinę soli. Tak przygotowany szpinak rozkładamy cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy zapiekać zapiekankę.Jeśli lubimy połączenie szpinaku ze śmietaną lub topionym serkiem, możemy pod koniec smażenia dodać odrobinę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy odcedzone z soku pomidory z puszki, posiekane zioła i całość smażymy ok. 20 min. co jakiś czas mieszając. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze ok. 10 min. Gotowe pomidory przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozkładamy równą warstwę na szpinaku. Kroimy w kostkę ogórki konserwowe i rozkładamy równomiernie na pomidorach. W przygotowanej zapiekance robimy 4 zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Następnie na jajkach rozkładamy kukurydzę. Na wierzchy zapiekanki rozkładamy pokrojoną w plastry, podsmażoną chudą kiełbasę. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy ok. 40 min w 180 st. C. Zapiekankę podajemy na ciepło, możemy posypać świeżymi ulubionymi ziołami lub rzeżuchą :) SMACZNEGO!