IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Zielony pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pleśniak z zieloną pianką, robiącą wrażenie.

Zielony pleśniak

Składniki:

Zielony pleśniak

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki śmietany

 

 

 

  • PIANKA:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 kropli barwnika spożywczego zielonego

Sposób przygotowania:

Zielony pleśniak
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać miękką margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto podzielić 3/4 ciasta zostawić a pozostałą część podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Wstawić do zamrażalnika na ok 30 min. Formę do pieczenia wysmarować margaryna i posypać bułka tartą a następnie wyłożyć ciasto. Rozsmarować dżem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Gotowe jabłka wyłożyć na dżem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto kakaowe. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz barwnik. Gotową bezę wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec ok 45 min. w temp. 180'C. Smacznego !!