Sposób przygotowania:
Zielony pleśniak
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać miękką margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto podzielić 3/4 ciasta zostawić a pozostałą część podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Wstawić do zamrażalnika na ok 30 min. Formę do pieczenia wysmarować margaryna i posypać bułka tartą a następnie wyłożyć ciasto. Rozsmarować dżem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Gotowe jabłka wyłożyć na dżem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto kakaowe. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz barwnik. Gotową bezę wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec ok 45 min. w temp. 180'C. Smacznego !!