Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Ziemniaczana grzybóweczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sycąca zupka na chłodne dni.

Ziemniaczana grzybóweczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczana grzybóweczka

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana grzybóweczka
Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę. Zalewam wrzącą wodą, lekko solę i gotuję do miękkości. Boczek kroję w paseczki, wkładam na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiam. Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i dokładam do boczku. Chwilę smażę. Grzyby oczyszczam i kroję w plasterki. Dodaję do cebuli z boczkiem. Przykrywam pokrywką i duszę 10 min. Ugotowane ziemniaki tłukę niezbyt dokładnie, tak aby część pozostała w kawałkach. Zalewam 2 litrami rosołu, wkładam zawartość patelni. Gotuję jeszcze chwilkę. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki.
Ziemniaczana grzybóweczka
Ziemniaki obrane i umyte pokrojone w kostkę
Ziemniaczana grzybóweczka
Wędzony boczek wytapiamy na patelni
Ziemniaczana grzybóweczka
Do wytopionego boczku dodajemy grzyby i cebulę

Tagi:

ziemniaki