Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ziemniaczana śródziemnomorska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna zupa ziemniaczana ze szpinakiem. Przepis zaczerpnięty z lokalnej gazety, moje zmiany to m.in. dodanie selera, grzybów, oregano, kolendry i soli, której o dziwo nie ma w oryginalnym przepisie.

Ziemniaczana śródziemnomorska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczana śródziemnomorska

 

  • 1½ łyżeczki oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 szklanki wody
  • 600 g czerwonych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • niecała łodyga zielonego selera
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • sól do smaku
  • 1 puszka (425 g) czerwonej fasoli
  • 5 brązowych pieczarek
  • 100 g suchego makaronu mini penne
  • 1 pęczek (300 g) młodego szpinaku
  • opcjonalnie kolendra lub zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana śródziemnomorska
Najpierw przygotować warzywa - ziemniaki dobrze wyszorować ale nie obierać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w plasterki, seler również w plasterki a grzyby dowolnie. Fasolę odlać i przepłukać a szpinak też opłukać pod bieżącą wodą i przekroić w poprzek 2 lub 3 razy.Do garnka wlać półtora łyżeczki oliwy i rozgrzać na średnim ogniu, dodać pokrojoną cebulę i rozgnieciony lub poszatkowany czosnek, podsmażyć 3 minuty aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i wodę, dodać ziemniaki, marchew i seler oraz przyprawy. Gotować 10 minut. Dodać fasolę, pieczarki i makaron i gotować następne ok. 5 minut - do miękkości makaronu i odstawić z ognia. Tuż przed podaniem dodać szpinak i dobrze wymieszać. Nałożyć do misek i posypać kolendrą.
Ziemniaczana śródziemnomorska
Cebulę z czosnkiem zeszklić w garnku na oliwie
Ziemniaczana śródziemnomorska
Dodać bulion, wodę, ziemniaki, marchew, seler i przyprawy
Ziemniaczana śródziemnomorska
Po 10 minutach dodać fasolę, pieczarki i makaron
Ziemniaczana śródziemnomorska
Przed podaniem wmieszać pokrojony szpinak