gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ziemniaczana zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Łatwa zapiekanka na niedzielny obiad. Kilka prostych składników i obiad gotowy. Zachęcam do wypróbowania.

Ziemniaczana zapiekanka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, kroimy w plastry 0,5 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy połowe ziemniaków lekko solimy i posypujemy kminkiem. Na ziemniaki trzemy marchewkę na małych oczkach. Kiełbasę kroimy w kostkę, Wykładamy na marchewkę.Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Wykładamy na składniki. Na to wykładamy pomidor pokrojony w paski, posypujemy solą i bazylią.Wykładamy resztę ziemniaków. Zioła szatkujemy, posypujemy po wierzchu. Do śmietany wbijamy rostrzepane jajko, pieprz, przeciśnięty czosnek i starty ser. Dokładnie mieszamy. Polewamy zapiekankę. pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 min w 180 stopniach.
Ziemniaczana zapiekanka
wykładamy wszystkie skladniki według kolejności.
Ziemniaczana zapiekanka
Gotowa zapiekanka. Najlepiej smakuje gorąca.