Sposób przygotowania:
Ziemniaczane bułeczki z orzechami
Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy i rozdrabniamy widelcem, odstawiamy do wystygnięcia. Do chłodnych ziemniaków dodajemy mąkę,drożdże,sól i jajko. W małym rondelku podgrzewamy mleko z masłem i dokładamy do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wyrabiamy malakserem przez około 5 minut aż zaczną się tworzyć pęcherzyki i ciasto zacznie odstawać od naczynia. Odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Orzechy siekamy, na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i zarabiamy je dokładnie mieszając z orzechami. Wyrabiamy bułeczki i układamy je na wysmarowaną blachę. Smarujemy bułeczki śmietaną i posypujemy sezamem. Wstawiamy do zimnego piekarnika na średni poziom i pieczemy w temperaturze 200°C (w kuchence z termoobiegiem w temperaturze 180°C) przez około 45 minut. Najsmaczniejsze są świeże prosto z pieca.