czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ziemniaczane łódeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pasują zarówno na przystawkę jak i jako danie główne. Danie zawiera mnóstwo witamin.

Ziemniaczane łódeczki

Składniki:

Ziemniaczane łódeczki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane łódeczki
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Odcedzić. Marchewki oczyścić, pokroić w półplastreki, brokuł podzielić na różyczki. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz oczyszczone kurki. Dusić ok. 3 min, czasem mieszając. Mięso zalać gorącym bulionem, dodać marchewkę i brokuł, przykryć i dusić ok. 20 min. Śmietanę zahartować odrobiną soli, wymieszać z mięsnym sosem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru. Ziemniaki naciąć na krzyż, rozchylić, by utworzyły łódeczki i polać sosem.