Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaczane placki inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki ziemniaczane w takiej wersji są smaczne i bardziej puszyste niż popularne. Podawać z gulaszem lub same.

Ziemniaczane placki inaczej

Składniki:

Ziemniaczane placki inaczej

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane placki inaczej
Żółtka oddzielić od białek. Masło rozpuścić, ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z mlekiem, wsypać przesianą mąkę, dodać płynne masło, dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z ciastem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor.