Sposób przygotowania:
Ziemniaczane rogout
Ziemniaki obrać, opłukać, podzielić wzdłużna połówki. Wrzucić do garnka na osolony wrzątek, gotować 20 minut. Włoszczyznę oczyścić, umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, por w cienkie krążki, seler na małe kawałki. Warzywa wrzucić do ziemniaków, po 8 minutach. Mrożony groszek dodać na 3 minuty przed końcem gotowania jarzyn. cebulę obrać, umyć pokroić w kosteczkę. Ropzgrzać tłuszcz w dużym garnku, zeszklić cebulę. Opruszyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Cienkim strumieniem wlewać rosół oraz mleko, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty, doprawić solą i pieprzem. Do sosu wrzucić osączone warzywa ,jeszcze raz doprawić całość.