szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ziemniaczane zapiekańce z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne i niedrogie danie, które jest alternatywą dla tradycyjnego obiadu.

Ziemniaczane zapiekańce z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane zapiekańce z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane zapiekańce z pieczarkami
Ziemniaki obieramy, gotujemy jak zawsze w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Ziemniaki rozgniatamy dokładnie widelcem lub mielimy, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz i zagniatamy ciasto. Cebulę obrac i pokroić, pieczarki obrac i pokroić w plasteki.Na patelni rozgrzac łyżkę oliwy, na tym podsmażyć najpierw chwilę cebulę. Przyprawić wegetą, dodac pieczarki i całość poddusić kilka minut, aż wyparje woda.Ciasto podzielić na kawałki, rozplaszczyć na ręce, na środek nakładac po łyżce pieczarkowego farszu i zlepiać. Panierować w bułce tartej i usmażyć na patelni, na oliwie na złoto z obu stron. Przed podaniem można posypać zieloną cebulka.
Ziemniaczane zapiekańce z pieczarkami
Podstawowe składniki to ziemniaki, mąka i pieczarki.
Ziemniaczane zapiekańce z pieczarkami
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Ziemniaczane zapiekańce z pieczarkami
Podsmażone pieczarki, i ciasto ziemniaczane.
Ziemniaczane zapiekańce z pieczarkami
Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy, po czym smażymy na złoty kolor.