Sposób przygotowania:
Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami
Obrać i umyć warzywa . Pokroić : ziemniaki w kostkę, cebulę w piórka, 1 marchew w ozdobne kwiatki ( pół zostawić w całości ), seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach , a por w cienkie paseczki pokrojone drobno. Do garnka wrzucić warzywa i kurki ( razem z masłem na którym się smażyły ), listek lubczyku . Mięso wymieszać z pieprzem , szczyptą soli i suszonym koprem ( lub świeżyć - ja zużywam po prostu suszony który mam z gratisów).Brać malutkie kawałki mięsa i obtaczać w rozsypanej na talerzu lub desce mące .Wrzucać na gotującą się zupę . Z ugotowanej zupy wyjąć łyżka cedzakową połówkę marchewki ( tą w całości nie krojoną i trochę ziemniaków i rozetrzeć je na miazgę np. widelcem. Włożyć do zupy by ją zagęścić. Rozrobić ze śmietanką 1 łyżkę mąki tak by nie było grudek i wlać do zupy . Zagotować. Dodać koper- wymieszać . Chwilę trzymać na małym gazie. Doprawić do smaku ulubioną przyprawą do zup . * Umyte i osuszone kurki wrzucam na patelnie na masło i smażę mieszając aż odparuje płyn który puszczą. Przekładam do pojemniczków i mrożę .