Sposób przygotowania:
Ziemniaczany frykas
Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy. Ścinamy ich kawałeczek z jednej strony, tak aby "stały" stabilnie na płaskiej powierzchni. Wrzucamy je do garnka z osoloną wodą i gotujemy do momentu gdy będą dość miękkie, ale lepiej, żeby były twardawe niż zbyt miękkie. W tym czasie cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy mięso mielone, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól i pieprz, gdy mięso będzie prawie gotowe doprawiamy jeszcze raz, przypraw może być troszkę za dużo, bo ziemniak nie będzie mocno doprawiony, a nie chcemy, żeby danie było mdłe. Gdy ziemniaki są gotowe odcedzamy je i czekamy aż ostygną. Kładziemy je na odciętej części i ścinamy górę ziemniaka, wydrążamy łyżeczką środek, tak aby ścianki miały grubość mniej więcej 0,5 cm. Teraz najgorsze - obieramy ze skórki, chyba, że nie chcecie to w skórkach też mogą iść do piekarnika. Nakładamy farsz z mięsa i cebuli, na górę kładziemy cienki plasterek mozzarelli (ja tym razem użyłam innego sera, ale gorszego) i kładziemy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na ok. 20-30 minut. Smacznego !