SUPERPRZEPIS

Ziemniaczany frykas

  • Kajoza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Ziemniaczany frykas Więcej zdjęć (5)

Danie wymagające czasu i skrupulatności, ale efekt wizualny i smak są tego warte :)

Składniki:

Ziemniaczany frykas

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany frykas
Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy. Ścinamy ich kawałeczek z jednej strony, tak aby "stały" stabilnie na płaskiej powierzchni. Wrzucamy je do garnka z osoloną wodą i gotujemy do momentu gdy będą dość miękkie, ale lepiej, żeby były twardawe niż zbyt miękkie. W tym czasie cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy mięso mielone, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól i pieprz, gdy mięso będzie prawie gotowe doprawiamy jeszcze raz, przypraw może być troszkę za dużo, bo ziemniak nie będzie mocno doprawiony, a nie chcemy, żeby danie było mdłe. Gdy ziemniaki są gotowe odcedzamy je i czekamy aż ostygną. Kładziemy je na odciętej części i ścinamy górę ziemniaka, wydrążamy łyżeczką środek, tak aby ścianki miały grubość mniej więcej 0,5 cm. Teraz najgorsze - obieramy ze skórki, chyba, że nie chcecie to w skórkach też mogą iść do piekarnika. Nakładamy farsz z mięsa i cebuli, na górę kładziemy cienki plasterek mozzarelli (ja tym razem użyłam innego sera, ale gorszego) i kładziemy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na ok. 20-30 minut. Smacznego !
Ziemniaczany frykas
Zdjęcie ukazuje jak ziemniak powinien być okrojony przed ugotowaniem (zdjęcie z góry i z dołu)
Ziemniaczany frykas
Mięso mielone dorzucamy do lekko podsmażonej cebulki ...
Ziemniaczany frykas
Ziemaniki, które są ugotowane i już ostygły wydrążamy, ale delikatnie, aby nie popękały ...
Ziemniaczany frykas
Ziemniaki przed lub po napełnieniu farszem "obdzieramy" ze skórki ...