jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ziemniaczki faszerowane soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wegańskie danie z białkiem roślinnym, pomidorami i aromatyczną bazylią.

Ziemniaczki faszerowane soczewicą

Składniki:

Ziemniaczki faszerowane soczewicą

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki faszerowane soczewicą
Zamaczamy soczewicę na 1 godzinę. Gotujemy ją do miękkości. Obieramy ziemniaki, przekrawamy je na połówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą prawie miękkie odcedzamy je. Po przestudzeniu wydrążamy połówki ziemniaków i ścinamy okrągłą część, by można było je postawić. Wydrążone środki wykorzystujemy do zupy. Obieramy cebulę - kroimy ją w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, dodajemy soczewicę (bez płynu), przecier pomidorowy, pieprz czarny i ziołowy oraz bazylię. Dusimy kilkanaście minut, by sos lekko odparował. Nadziewamy połówki ziemniaków soczewicą, ustawiamy je na blaszce i zapiekamy około 15 minut, aż ziemniaczki z soczewicą będą gorące.Podajemy od razu z roszponką, posypane pieprzem cytrynowym (moim ulubionym).