Sposób przygotowania:
Ziemniaczki faszerowane soczewicą
Zamaczamy soczewicę na 1 godzinę. Gotujemy ją do miękkości. Obieramy ziemniaki, przekrawamy je na połówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą prawie miękkie odcedzamy je. Po przestudzeniu wydrążamy połówki ziemniaków i ścinamy okrągłą część, by można było je postawić. Wydrążone środki wykorzystujemy do zupy. Obieramy cebulę - kroimy ją w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, dodajemy soczewicę (bez płynu), przecier pomidorowy, pieprz czarny i ziołowy oraz bazylię. Dusimy kilkanaście minut, by sos lekko odparował. Nadziewamy połówki ziemniaków soczewicą, ustawiamy je na blaszce i zapiekamy około 15 minut, aż ziemniaczki z soczewicą będą gorące.Podajemy od razu z roszponką, posypane pieprzem cytrynowym (moim ulubionym).