Sposób przygotowania:
Ziemniaczki na sposób babci
Obrane ziemniaki w całości zalać wodą którą solimy według własnych potrzeb i gustu, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy dokładnie wodę. Do odcedzonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, przemieszać łyżką, następnie przykryć i zostawić na 5 min, aby mąka się sparzyła. Do ziemniaków z mąką dodać koperek oraz mleko i bardzo dokładnie potłuc ziemniaki muszą one wyglądać jak krem, łyżką maczaną w tłuszczu nakładać na talerz malutkie porcje takie jak kluseczki, podawać polane cebulką z dodatkiem kiszonego ogórka lub kiszonej kapusty. Cebulka : Cebulę pokroić w piórka lub talarki (tylko nie w kostkę) posypać solą i pieprzem, przykryć i udusić na margarynie do miękkości d czasu do czasu mieszając, gdyby cebula zaczynała się przypalać to podlać 1 łyżkę wody. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na drugiej patelni. Podsmażoną kiełbasę wymieszać z miękką cebulką.