Sposób przygotowania:
Ziemniaczki pod pierzynka
Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w talarki(plasterki). Odcedzic dobrze z wody na sicie i przelozyc na patelnie, z odrobina oliwy z oliwek. Dusic na niewielkim ogniu, po kilku minutach dodajac odrobine vegety lub kucharka oraz mielonego czosnku. W czasie, gdy ziemniaki sa na patelni, obieramy pieczarki i kroimy je w drobniejsze kawalki. Pieczarki podduszamy przez pare minut na patelni, dodajac po chwili papryke, pokrojona w wieksza kostke. Po 10-15 minutach pieczenia przekladam ziemniaki do brytwanki, wysmarowanej troszke maselkiem. Pieke je w 180 stopniach, z dodatkiem suszonej pietruszki i majeranku. Kiedy ziemniaki sa juz dosc miekkie posypuje je wczesniej przygotowanymi pieczarkami i papryka i wkladam jeszcze do piekarnika na 7-10 minut. Po uplywie tego czasu posypuje je startym zoltym serem oraz swieza natka pietruszki i zapiekam 3-4 minuty, az ser stanie sie ciagnisty. Podaje na cieplo. Mysle, ze jest to bardzo proste, ale smaczne danie, ktorym mozemy zaspokoic apetyt:). Polecam!
kinga
Natala1210
Pyza