wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ziemniaczki pod pierzynka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W sam raz na domowy obiad lub kolacje. Cieple i sycące jedzonko. Gorąco polecam!

Ziemniaczki pod  pierzynka

Składniki:

Ziemniaczki pod pierzynka

 

  • 5-6 sporych ziemniaków;
  • 20 dkg pieczarek;
  • 1 duża papryka;
  • starty ser żółty ( parmezan lub inny rodzaj sera, według upodobań);
  • odrobina vegety lub przyprawy typu kucharek;
  • czosnek mielony;
  • pietruszka, majeranek lub szczypiorek do wyboru;
  • odrobina oliwy

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki pod pierzynka
Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w talarki(plasterki). Odcedzic dobrze z wody na sicie i przelozyc na patelnie, z odrobina oliwy z oliwek. Dusic na niewielkim ogniu, po kilku minutach dodajac odrobine vegety lub kucharka oraz mielonego czosnku. W czasie, gdy ziemniaki sa na patelni, obieramy pieczarki i kroimy je w drobniejsze kawalki. Pieczarki podduszamy przez pare minut na patelni, dodajac po chwili papryke, pokrojona w wieksza kostke. Po 10-15 minutach pieczenia przekladam ziemniaki do brytwanki, wysmarowanej troszke maselkiem. Pieke je w 180 stopniach, z dodatkiem suszonej pietruszki i majeranku. Kiedy ziemniaki sa juz dosc miekkie posypuje je wczesniej przygotowanymi pieczarkami i papryka i wkladam jeszcze do piekarnika na 7-10 minut. Po uplywie tego czasu posypuje je startym zoltym serem oraz swieza natka pietruszki i zapiekam 3-4 minuty, az ser stanie sie ciagnisty. Podaje na cieplo. Mysle, ze jest to bardzo proste, ale smaczne danie, ktorym mozemy zaspokoic apetyt:). Polecam!