Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Ziemniaczki zapiekane w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Można jeść je same lub z mięskiem i do tego surówka

Ziemniaczki zapiekane w śmietanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaczki zapiekane w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki zapiekane w śmietanie
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w ok. 3 mm krążki. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, położyć plastry ziemniaków posypać solą, pieprzem i tymiankiem.Rozłożyć połowę cebuli, warstwę ziemniaków ,posypać solą, pieprzem , tymiankiem i położyć resztę cebuli.Na wierzch ułożyć ziemniaki posypać przyprawami ,zalać śmietanką ,przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Temperaturę nastawić do 200 stopni.Zapiekać przez godzinę czasu , 20 minut przed końcem położyć wiórki masła , posypać bułką i zapiekać bez pokrywy aż się zarumieni.
Ziemniaczki zapiekane w śmietanie
Zdjęcie przedstawia podaną porcję ziemniaków zapiekanych w śmietanie
Ziemniaczki zapiekane w śmietanie
Na zdjęciu jest przygotowana brytfanka z ziemniakami ze śmietaną i przyprawami przed włożeniem do piekarnika