Sposób przygotowania:
Ziemniaki curry ze szpinakiem
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, na prostokątną formę do pieczenia wyłożyć kostkę margaryny i osełka, włożyć do piekarnika. Ziemniaki obrać, opłukać i posiekać na plastry(2-3cm). Wyjąć formę kiedy margaryna już rozpuszczona, poukładać plastry ziemniaków jeden obok drugiego następnie poobracać mokrym spodem do góry. Najpierw posypujemy każdy z osobna curry, ziołami prowansalskimi, pieprzem kolorowym i polewamy najpierw sosem sojowym i rozpuszczoną margaryną. Wstawiamy do piekarnika i co 10-15 minut sprawdzamy jak nasze ziemniaczki podlewając je margaryną aby nie wyschły(powtarzając proces posypywania ziołami i curry tylko raz po przekręceniu). W między czasie przygotowujemy dużą głęboką patelnię na szpinak(może być mrożony), lub też garnek. Polewamy patelnię oliwą i wsypujemy szpinak, przykrywamy. Co jakiś czas sprawdzamy widelcem czy szpinak już się powoli rozmraża i mięknie tworząc papkę. Kiedy szpinak już całkiem zmięknie dodajemy serki i rozprowadzamy widelcem(ja przykrywam na 5 mint bo wtedy robią się miękkie i łatwiej je rozbełtać ze szpinakiem). Kiedy szpinak całkowicie złączy się z serkami dodajemy czosnek-najlepiej przeciśnięty przez praskę, następnie mieszamy dodając kolejno bazylię i prażoną cebulkę. Całość dobrze wymieszać zakryć i pozostawić na 10 minut. Kiedy ziemniaki będą już miękkie(sprawdzamy widelcem) to znaczy że są gotowe. Wyciągamy razem z naczyniem, układamy na talerzu i na górę nakładamy szpinak. Smacznego :)
darmiona