haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Eleganckie, doskonałe zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa i warzyw. Cudowny smak, delikatna konsystencja tej francuskiej zapiekanki sprawiają, że nie mogę się doczekać aż zrobię je kolejny raz!

Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka
Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

Do rondelka wlałam kremówkę, mleko i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowałam na wolnym ogniu.

W tym czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam je w cienkie (ok. 3 mm) plasterki. Wrzuciłam ziemniaki do rondelka ze śmietaną i gotowałam około 3 minuty. Następnie dodałam sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Żaroodporne naczynie wysmarowałam olejem i ułożyłam w nim ziemniaki.

Całość zalałam mieszanką mleczno- śmietanową z rondelka. Trochę poruszyłam ziemniaki, żeby śmietana przedostała się przez wszystkie warstwy.

Na wierzchu obficie posypałam serem i wstawiałam do nagrzanego piekarnika na 30 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Powodzenia!
Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka
Potrawę zapiekamy aż do uzyskania zloto- brązowego koloru sera.
Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka
Na powierzchni posypujemy obficie startym żółtym serem.
Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka
Podgotowane plasterki ziemniaków zalewamy mieszanką śmietanowo-mleczną.
Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka
Ziemniaki gotujemy krotko w mleku z kremówką.
Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka