Sposób przygotowania:
Ziemniaki Dauphinoise - zapiekanka
Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Do rondelka wlałam kremówkę, mleko i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowałam na wolnym ogniu.
W tym czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam je w cienkie (ok. 3 mm) plasterki. Wrzuciłam ziemniaki do rondelka ze śmietaną i gotowałam około 3 minuty. Następnie dodałam sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Żaroodporne naczynie wysmarowałam olejem i ułożyłam w nim ziemniaki.
Całość zalałam mieszanką mleczno- śmietanową z rondelka. Trochę poruszyłam ziemniaki, żeby śmietana przedostała się przez wszystkie warstwy.
Na wierzchu obficie posypałam serem i wstawiałam do nagrzanego piekarnika na 30 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Powodzenia!
Do rondelka wlałam kremówkę, mleko i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowałam na wolnym ogniu.
W tym czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam je w cienkie (ok. 3 mm) plasterki. Wrzuciłam ziemniaki do rondelka ze śmietaną i gotowałam około 3 minuty. Następnie dodałam sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Żaroodporne naczynie wysmarowałam olejem i ułożyłam w nim ziemniaki.
Całość zalałam mieszanką mleczno- śmietanową z rondelka. Trochę poruszyłam ziemniaki, żeby śmietana przedostała się przez wszystkie warstwy.
Na wierzchu obficie posypałam serem i wstawiałam do nagrzanego piekarnika na 30 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Powodzenia!
kasia900